Italian dream...
Διάσημο μέλος
Γειά σας... Έψαχνα πρόσφατα για κατοικίδιο και έπαιρνα γνώμες από πολλούς οσον αφορα την επιλογή σκύλος-γάτα... Τα σχόλια που άκουσα για τις γάτες ήταν πέρα για πέρα αρνητικά...
Εγωσιμός, ανεξαρτησία, αναισθησία, "δεν αναγνωρίζει αφεντικό", "δαγκώνει άνετα το χέρι που την ταίζει", "μπορεί να σηκωθεί και να φύγει έτσι στο άκυρο", και άλλα πολλά... Με έβαλε σε σκέψεις.. Κι αν ισχύουν τα παραπάνω, δεν θα έπρεπε να υπήρχαν τόσοι γατόφιλοι/ες, σωστα? Τι ισχύει τελικά για τις γάτες? 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
kathy85
Πολύ δραστήριο μέλος
Ολες οι γατες οπως και ολα τα ζωα εχουν τη δικη τους προσωπικοτητα και το δικο τους χαρακτηρα. Απλα τα σκυλια ειναι πιο εκφραστικα στα συναισθηματα τους, ομως αν δωσεις λιγη προσοχη θα δεις οτι και οι γατες τα εκφραζουν απλα δεν εχουν το κουνημα της ουρας και αυτο το''κλαμα'' χαρας που κανουν οι σκυλοι. Να ξερεις ομως οτι οι γατουλες κατα την γνωμη μου βιωνουν ενα ''ρατσισμο'' γιατι πολλοι λένε οτι δεν τις χωνευουν και οι περισσοτεροι δεν εχουν λογο.

Εγω παντα συμπαθουσα τα σκυλια και ειχα την ιδια γνωμη με τους γιλους σου αλλα οταν γνωρισα τις γατουλες καλυτερα αλλαξα γνωμη και τωρα εκτος που τις λατρευω τις θαυμαζω γιατι ειναι πολυ σπανια και χαρισματικα ζωα.

Η δικια μου γατα μου δειχνει παρα πολυ το ποσο χαιρεται οταν επιστρεφουμε σπιτι και ποσο μας αγαπαει, αλλα οτι και να σου λεω εγω αν δεν ζησεις με γατα δεν μπορεις να καταλαβεις τι εννοω.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Hlianna
Διάσημο μέλος
Εχω και γατες και σκυλο. Οταν βρηκα τον σκυλο, ξερεις ποσους ακουσα να μου λενε "αφου βρηκες τετοιο σκυλαρο, διωξτες τις βρωμογατες, ενα σκυλι ειναι πολυ καλυτερο".
Ε λοιπον οχι, δεν ειναι καλυτερο! Το καθενα εχει τα καλα του και τα κακα τους. Η αληθεια ειναι οτι οπως συννενοεισαι με εναν σκυλο δεν μπορεις με μια γατα, ομως ενας σκυλος ειναι τρομερη δεσμευση! Βολτες, κοινωνικοποιηση, εκπαιδευση, να μη κανεις κατι λαθος και διαμορφωθει λαθος ο χαρακτηρας του, σε περιοριζει στις διακοπες, δεν μπορεις ευκολα να πεις σημερα θα κοιμηθω σε μια φιλη μου και θα τον αφησω σπιτι ή να σηκωθεις να φυγεις για μερες επειδη ετσι σου τη βαρεσε.
Αντιθετα με τη γατα δεν χρειαζονται τιποτα απο ολα αυτα! Ειναι μαγικα πλασματα, και μονο που σου γουργουριζουν και σου κανουν πατουσακια, ειναι οτι καλυτερο μπορει να σου δωσει ενα κατοικιδιο. Ναι ειναι ανεξαρτητες, αλλα δεν ειναι ουτε αναισθητες και εννοειται οτι αναγνωριζει τα αγαπημενα της προσωπα. Μπορεις να την αφησεις καποιες μερες μονη της για να πας διακοπες, δεν εχει τοσες απαιτησεις και για μενα ειναι το πιο καθαρο κατοικιδιο που υπαρχει.
Σε οσους σου λενε οτι ενας σκυλος δεν δαγκωνει το χερι που το ταιζει, κανει πολυ μεγαλο λαθος, γιατι ειδικα αν εισαι αρχαρια και κανεις λαθη μια χαρα μπορει ο σκυλος να σε δαγκωσει, ειδικα αν ειναι κυριαρχικος.
Θα σου προτεινα να μιλησεις με καποια φιλοζωικη και να φιλοξενησεις και μια γατα μεχρι να υιοθετηθει και εναν σκυλο για να δεις μονη σου τι τελικα σου ταιριαζει.
Aleksa
Τιμώμενο Μέλος
..! Προφανέστατα, οι χαρακτηρισμοί για τις γάτες που πήρες σαν απάντηση από τους "πολλούς", ώστε να σε αποτρέψουν να αποκτήσεις κι εσύ, προέρχονται είτε από εκείνους που ποτέ δεν είχαν τη χαρά, τη διάθεση ή την ευκαιρία να αποκτήσουν αυτό το υπέροχο πλάσμα, είτε ακόμα και από φανατικούς...σκυλόφιλους, μα σίγουρα όχι ζωόφιλους.
Κι εγώ που σου απαντώ τώρα, μπορεί να νοιάζομαι για την προστασία και τη μη κακοποίση όλων των πλασμάτων γενικά, όμως χαρακτηρίζομαι ως γατόφιλη και μάλιστα φανατική.
Οπότε ως τέτοια, μην περιμένεις να δεις ούτε ένα έστω αρνητικό σχόλιο, όχι μόνο από εμένα αλλά και από όλα τα υπόλοιπα μέλη ενός φόρουμ που έχει αναγάγει τις γάτες σε..θέοτητες!
Θα μπορούσα λ.χ. να σου πω οτι ακριβώς είναι αυτή η ανεξαρτησία που κάνει τις γάτες "ανώτερες" από τους σκύλους, που θα σε αγαπήσουν μόνο αν το αξίζεις κι όχι επειδή "είναι στη φύση τους", που πρακτικά είναι πιο βολικές και δεν χρειάζεται να τις βγάζεις βρέξει-χιονίσει για κατούρημα, που η συντήρηση μιας γάτας είναι απείρως πιο οικονομική από εκείνη ενός σκυλιού, που είναι πεντακάθαρα ζώα, που έχουν το πιο γοητευτικό βλέμμα από όλα είδη των όντων, που είναι τρυφερές κι έχουν αυτή την πλαστικότητα στο κορμί τους, στο βάδίσμά τους, ένα ακόμα στοιχείο που γοητεύει. Έχεις ακούσει τον όρο "cat walk" για τις πασαρέλες, όχι όμως και "dog walk". Ακόμα ο χαρακτηρισμός "είναι γάτα", είναι μάλλον κολακευτικός, εν αντιθέσει με το χαρακτηρισμό "είναι ...σκύλα"
(βοήθεια,κάποιος να με σταματήσει, γιατί μπορώ να γράφω ακατάπαυστα..
)Παρόλ'αυτά , δεν θα έμπαινα ποτέ στη διαδικασία αντιπαράθεσης με κάποιον λάτρη των σκυλιών, καθότι θεωρώ οτι κι εκείνα έχουν αρετές που δεν βρίσκεις σε μια γάτα, όπως , για παράδειγμα η "εγγυημένη αφοσίωση" προς το αφεντικό, που ορισμένως φθάνει μέχρις αυτοθυσίας
, το οτι μπορεί πολύ ευκολώτερα να μοιράζεται τις εξόδους και τις διακοπές μαζί σου,χωρίς να ψάχνεις να βρεις πού θα υποχρεωθείς ενδεχομένως να τον αφήσεις (μια γάτα, εκτός εξαιρέσεων βέβαια, δεν συμπαθεί και τόσο τις αλλαγές και μετακινήσεις) Γι αυτό σκέψου λίγο τι ακριβώς ζητάς από το νέο υποψήφιο τετράποδο σύντροφο, το μελλοντικό παρεάκι σου. Καλά κάνεις και ρωτάς, όχι για να σου πουν οτι η γάτα είναι "κακή" ή "καλή", αλλά για να μαθαίνεις τις συνήθειές της, ορισμένα στοιχεία του χαρακτήρα της που λίγο-πολύ ισχύουν για όλες τις γάτες, να "ζυγίσεις" και να αποφασίσεις.
Κι όταν θεωρήσεις οτι πληροφορήθηκες αρκετά για το ένα είδος ή το άλλο, όταν θα διαπιστώσεις π.χ. οτι πρόκειται περί μύθου η αχαριστία της γάτας, οτι δεν είναι τρυφερή και δεν ξεχωρίζει με αγάπη αυτόν που τη φροντίζει, τότε θα είσαι σε θέση να αποφασίσεις με σιγουριά.
Μη βιάζεσαι και λάβε υπόψη όλες τις παραμέτρους, ώστε να μηδενίσεις την περίπτωση να μετανοιώσεις στο μέλλον.
'Ο,τι κι αν αποφασίσεις, όποιο ζωάκι θέλεις να σου κάνει συντροφιά, είναι σίγουρα καλό και για εκείνο και για εσένα
Πιστεύω θα σου διδάξει πολλά η εμπειρία, όπως κι εμένα με έχει διδάξει και μπορώ να πω άλλαξε η ζωή μου, μ'έκανε καλύτερο άνθρωπο κι ελπίζω να συνεχίσει
'Αντε και με το καλό, ενημέρωσέ μας αν θες όταν γίνει και σε περίπτωση που επιλέξεις γατούλα ή γατούλη, εδώ είμαστε όλα τα μέλη πρόθυμα να βοηθήσουμε σε οποιαδήποτε απορία σου

παμαμπου
Εκκολαπτόμενο μέλος
δαιμονοποιημένες από το χριστιανικό,σκοταδιστικό παρελθόν κι ''ανίκανες''να φυλάξουν τα σπίτια σε δύσκολους καιρούς οι γάτες κουβαλούν πολύ προκατάληψη μέχρι σήμερα.δε θεωρώ φιλόζωο όποιον σου είπε αυτά που είπε..θα έλεγα πως κ με έναν δύσκολο σκύλο θα ζοριζόταν.
θα σου περιγράψω όμως το εξής..ο νάντιος,ένας κάτασπρος κούκλος γάτος ζούσε χρόνια με τα αδερφάκια του στην κοινόχρηστη αυλή μας.κάποια στιγμή γεννήθηκαν κ κάποια μικρά γατάκια. κατέβαινα συχνά λοιπόν να παίξω μαζί τους.καθόμουν δίπλα στα ξύλα κ χαιδευόμασταν. κάποια στιγμή ο νάντιος όρμηξε κ στα γατάκια κ σε εμένα.δεν τον είχα ξαναδεί έτσι..άγριος,τρομαχτικός,επικίνδυνος.ένα γατάκι μάλιστα το έπιασε από το λαιμό κ το πέταξε μακριά.ένας κακόπιστος θα έλεγε τα κλασικά.
εγώ όμως έμεινα..ήθελα να δω γιατί ο πιο ήρεμος γάτος του κόσμου φέρθηκε έτσι.δύο λεπτά αργότερα ο νάντιος ορμούσε στα ξύλα όπου καθόμασταν...άρπαξε μια οχιά κ μετά από τρομερή μάχη πολλών λεπτών..αφού καταδαγκώθηκε..κατάφερε κ την έπνιξε.
η οχιά αυτή ήταν κουλουριασμένη ακριβώς δίπλα μου.
ο νάντιος επέζησε αφού ψυχορραγούσε 8 μέρες.δε συνήλθε εντελώς ποτέ.ξέρω πάντως πως έσωσε κ εμένα κ τα γατάκια.
μην πάρεις γάτα...αν δεν αντέχεις την περιέργεια ενός πλάσματος που θα χώνει το κεφαλάκι του παντού..αν δεν μπορείς τα συνεχή αγκαλιάσματα κ γουργουρίσματα..αν θέλεις διαρκώς ένα πλάσμα εξαρτημένο από εσένα.θα είναι το λάθος ζώο κι υπάρχουν πολλά ζωάκια άλλα εκεί έξω που θέλουν σπιτάκι.
αν όμως έχεις διάθεση για μία καθημερινότητα όλο εκπλήξεις ,τρυφερότητα κ καθαριότητα η γάτα είναι μία τέλεια επιλογή.
υγ...μόνο μεγάλο σκύλο σε διαμέρισμα μην πάρεις..κρίμα το ζωντανό.
καλή επιλογή!
AnnieGr
Δραστήριο μέλος
Καθένας μπορεί να σου πει τα 1002 θετικά & αρνητικά, τόσο για τα σκυλιά όσο και για τις γάτες (προσωπικά έχω 4 από το 1ο και 2 από το 2ο)
Για μένα το θέμα δεν είναι το κατοικίδιο, αλλά εσύ ο ίδιος. Δηλαδή:
Τι χρόνο έχεις; Τι ενέργεια; Πόση υπομονή; Πόσο συχνά λείπεις από το σπίτι; Τι ζητάς από ένα ζώο;
Μπορεί να σου ταιριάζει η γάτα, ανεξάρτητη, χαδιάρα-πολύ ή λίγο, ολιγαρκής.
Μπορεί ο σκύλος: Ξανακάνε τις ερωτήσεις για να δεις τι σκύλο θα πάρεις.
Αν είναι αχάριστες οι γάτες; Κανένα ζώο δεν είναι. Το καθένα έχει τα όριά του -ναι,η Σεσίλια (γάτα) θα με δαγκώσει αν της χαϊδέψω την κοιλιά. Και μετά θα χωθεί στον λαιμό μου για να κοιμηθεί. Το θέμα είναι τι μπορείς να διαθέσεις σε οποιοδήποτε ζώο για να δεις ποιο σου ταιριάζει, κι επειδή σ'αυτό το σπίτι απ'όλα έχει ο μπαξές, σου εγγυώμαι πως ό,τι και να αποκτήσεις θα το λατρέψεις.
Δηλώνω κυνόφιλη κι ερωτευμένη με τις γάτες μου.

Hlianna
Διάσημο μέλος
υγ...μόνο μεγάλο σκύλο σε διαμέρισμα μην πάρεις..κρίμα το ζωντανό.
καλή επιλογή!
Αυτο δεν ισχυει σε καμια περιπτωση και ειναι παραπληροφορηση. Ενας μεγαλος σκυλος μια χαρα κανει σε διαμερισμα αν εχει την εκτονωση του.
παμαμπου
Εκκολαπτόμενο μέλος
Να φανταστεις πριν να εχουμε γατες, η μανα μου δεν ηθελε καθολου γιατι ελεγε ακριβως ολα αυτα που σου εχουνε πει και εσενα. Τωρα τα λατρευει και αυτα εκεινη!
Αυτο που πρεπει να ξερεις ειναι πως αν επιλεξεις γατι, θα πρεπει να του δωσεις πραγματικη αγαπη και οχι ενα πιατο φαι

lovekittens
Πολύ δραστήριο μέλος
Πραγματικα συμφωνω με ολα τα σχολια παραπανω και το μονο που θα θελα να επισημανω ειναι αν εχεις την διαθεση κ τον χρονο να φιλοξενησεις οπως ειπε η hiliana ενα εκπροσωπο απ το καθενα ή ακομα καλυτερα να γινεις μελος μιας φιλοζωικης και να χεις επαφες και με τα δυο ειδη και βλεπεις πιο σου ταιριαζει Αν και πραγματικα μαλλον τεινω σαν την alcyone ..
Τι να πω για τις γατες οτι ποτε μα ποτε δεν μ εχει δαγκωσει γατα που χα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο σπιτι αλλα ακομα και αδεσποτη;Οτι το γουργουρητο μιας γατας ειναι το πιο μαγικο πραγμα που μπορει να συμβει;;;Απλα δεν υπαρχει Ειναι εκδηλωση αγαπης εμπιστοσυνης φιλιας με λιγα λογια ειναι μια σχεση που αναπτυσσεται αποκλειστικα μεταξυ σας ,μεταξυ της γατας/ου που σε ΔΙΑΛΕΞΕ και τον διαλεξες και οκ δεν θα σε προστατεψει οπως ενας σκυλος απεναντι σ εναν κλεφτη π.χ γιατι δεν εχει αυτο το ενστικτο απο την φυση αλλα καποιες ειναι πολυ διαισθητικες πεναντι σ εναν "κακο "ανθρωπο..Δεν νομιζω να περιμενες ν ακουσεις κατι λιγοτερο σ αυτο το σαϊτ.
Italian dream...
Διάσημο μέλος
Eυχαριστώ πολύ, πραγματικά, η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα τέτοιες απαντήσεις όσο "γατόφιλοι" και να είναι μερικοί... Αναθεώρησα πολύ την εικόνα μου (και οντως, τώρα που το σκέφτομαι, κανένας απο αυτούς που ρώτησα δεν έχει γάτα...
)!Για αρχή λεω να κάνω αυτό που προτάθηκε πιό πάνω, να φιλοξενήσω ένα ζωάκι που περιμένει υιοθεσία για να δω πώς θα πάει.. Αν και πλέον δεν πιστεύω πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα!
Όσο για το γιατί έθεσα μία τέτοια απορία σε ένα τέτοιο σάιτ, δεν ε΄ναι οτι περιμεα να ακουσω απαντησεις του στυλ "Ναιι, μην πάρεις!!", απλά ήθελα γενικά μία σκιαγράφηση του χαρακτήρα του ζώου και μερικές συμβουλες, ήθελα πιο πολύ να ακούσω τα επιχειρήματα που θα διέψευδαν τους ισχυρισμους
Να δω δηλαδή πέρα απο αυτά που θα γράφατε, τον τρόπο που θα τα γράφατε... Αλλα αφού βλέπω να μιλούν όλοι με τόση αγάπη και τόσο ζήλο, δεν έχω περιθώρια αμφιβολίας!!
Η αλήθεια είναι οτι είχα ένα γατάκι, για 2 μερες μόνο
Είχα ανοίξει ένα θέμα κάπου στο φθινόπωρο νομίζω με το Πώς θα πείσω την μαμα μου να την κρατήσουμε, όπως καταλαβαίνετε δεν τα είχα καταφέρει τότε και το μικρούλι πήρε πόδι απο τις πρωτες μέρες, ήταν πέρα από τις δυνάμεις μου..
Τωρα όμως είμαι αποφασισμένη, η μαμά μου μαλάκωσε (η αλλαγή του καιρού θα φταίει), θα είμαι και πιό πολύ χρόνο στο σπίτι αφού πλησιάζουν εξετάσεις/πτυχία και θα έχω διάβασμα, ότι πρέπει για να δράσω!! 
Και πάλι ευχαριστώ πολυ!!!

Αν δεν είναι απόλυτα σύμφωνη η μητέρα σου ή διατεθειμένη να κάνει κάποιες υποχωρήσεις σκέψου το διπλά. Κι ακόμη κι αν δεν πειστεί στο τέλος (το απευχόμαστε φυσικά αλλά ας λάβουμε υπόψη και το χειρότερο δυνατό σενάριο) μην αφήσετε το μικράκι στο δρόμο, αντ' αυτού θα μπορούσατε να βρείτε ένα άλλο σπίτι να το αγκαλιάσει και να το αγαπήσει! Καλή επιτυχία!Τωρα όμως είμαι αποφασισμένη, η μαμά μου μαλάκωσε (η αλλαγή του καιρού θα φταίει), θα είμαι και πιό πολύ χρόνο στο σπίτι αφού πλησιάζουν εξετάσεις/πτυχία και θα έχω διάβασμα, ότι πρέπει για να δράσω!!
Και πάλι ευχαριστώ πολυ!!!![]()

Italian dream...
Διάσημο μέλος
Αν δεν είναι απόλυτα σύμφωνη η μητέρα σου ή διατεθειμένη να κάνει κάποιες υποχωρήσεις σκέψου το διπλά. Κι ακόμη κι αν δεν πειστεί στο τέλος (το απευχόμαστε φυσικά αλλά ας λάβουμε υπόψη και το χειρότερο δυνατό σενάριο) μην αφήσετε το μικράκι στο δρόμο, αντ' αυτού θα μπορούσατε να βρείτε ένα άλλο σπίτι να το αγκαλιάσει και να το αγαπήσει! Καλή επιτυχία!![]()
Το να πάρουμε γατάκι και μετά να το αφήσουμε απορρίπτεται σαν σενάριο από όλους, μηδενός εξαιρουμένου... Μπορεί να έχει ενδοιασμούς για τις κουρτίνες και τους καναπέδες της, αλλά απάνθρωπη δεν είναι!! Στο βάθος κι αυτή είναι πολύ φιλόζωη, με γάτες μεγάλωσε, απλά είναι μέχρι να ξανασυνηθίσει...

lili.
Δραστήριο μέλος
Δεν υπαρχει πιο ομορφο και πιο αριστοκρατικο ζωο απο την γατα και θεωρω πραγματικα δυστυχισμενους τους ανθρωπους που δεν εδωσαν την επιλογη στον εαυτο τους να ζησουν με μια γατουλα. Αυτες οι αρνητικες αντιληψεις για την γατα ειναι καθαρα στερεοτυπικες και δεν βασιζονται καπου διοτι οπως προαναφερθηκε κανενα ατομο που εχει ζησει με γατα -εστω και λιγο- δεν θα συμμεριζοταν τετοιες αποψεις. Αφηστε που ειναι καθαρα ελληνικη αντιληψη να κρινεται κατι χωρις να εχει -πρωτιστως- δοκιμαστει. Το γεγονος οτι ειναι πιο ανεξαρτητες δεν τις καθιστα αναισθητες. Ισα ισα. Ειναι τρομερη η αισθηση οταν γυρναω μετα την δουλεια μου στο σπιτι και με περιμενουν ολες μου οι γατουλες πισω απο την πορτα για να μου τριφτουν. Δεν αλλαζω για τιποτα και για κανεναν αυτο το συναισθημα. Δεν θα πω κατι αλλο διοτι συμφωνω με τις προλαλησασες. Το μονο που θα σου πω ειναι οτι η συντροφια μιας γατουλας πραγματικα θα ομορφυνει την καθε μερα της ζωης σου.
dimiandr
Εκκολαπτόμενο μέλος
Τα τελευταία 15 χρόνια που ειμαι θεσ.κη ζω με γάτες κ σκύλο. Η αλήθεια ειναι, τις γάτες ποτέ δε τις συμπάθησα, νιαουριζουνε συνεχεια για φαι, ενω τις χαιδευεις κάνουν ενα κκκχχχ κ γίνεσαι και ριγε, τρίχα παντου...ο σκύλος είναι ..το σκυλί μου: Κάνει χαρούλες, δε με λερώνει με τρίχες, δε κάνει κκκχχχχ...αλλα θέλει βόλτα..κ είναι κ δέσμευση..Μέχρι που το 2010 βρίκαμε ένα μικρό γατάκι,ετοιμοθάνατο. Κλασικά το μαζέψαμε, αλλά το πασάραμε σε συγγενη, μεγάλον σε ηλικία που ηταν μόνος, αλλα όλη τη φροντίδα του ζώου εμεις την είχαμε..μόνο που έμενε σε άλλο σπίτι. Ε, το ζώο είχε αναγκη απο φροντίδα στο μάτι, φάρμακα γιατρους κακο..αλλά όλα καλα.. Εβλεπα ένα πολύ καλό ζωάκι, με πολύ καλό χαρακτήρα που έκανε παρέα σε έναν μοναχικό άνθρωπο..μέχρι που ο άνθρωπος ασθένησε και πριν να φυγει απτην ζωή τον Οκτώμβριο που πέρασε, μου έδωσε εντολή να πάρω το "Αλάνι" του στο σπίτι μου..Ε..Αλλαξα 100% γνώμη για τις γάτες! Εγω που δε τις ήθελα μες το δωμάτιο, κατάντησα να...το αφηνω το "Αλάνι" να κοιμάται στα πόδια μου και ας με γεμίζει τρίχες, δε με πειράζει που με ξυπνά το βράδυ στις 5 για να του βάλω να φάει, όλη την ώρα τον έχω κοντά μου και ας με εκνευρίζει που με σκουντά για να φύγω απτην καρέκλα του γραφείου μου,. ΔΕν έχει βγάλει νύχι στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, και ειδικά στη μανα μου που τον ζουπάει άτσαλα όταν τον βρίσκει ευκαιρο..ουτε κανει ζημιές.. ουτε γρατσουνάει..ουτε καν νιαουρίζει.. Είναι λοιπόν, το πως θα μεγαλώσεις το ζώο, και πως θα διαμορφωθεί ο χαρακτήρας του, πως θα του βάλεις όρια. Το καθε ζωντανο θέλει την ειδική φροντίδα, απο κει και πέρα...τα περισσότερα που ακους είναι μύθοι..
Aleksa
Τιμώμενο Μέλος
Eυχαριστώ πολύ, πραγματικά, η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα τέτοιες απαντήσεις όσο "γατόφιλοι" και να είναι μερικοί... Αναθεώρησα πολύ την εικόνα μου (και οντως, τώρα που το σκέφτομαι, κανένας απο αυτούς που ρώτησα δεν έχει γάτα...)!
Για αρχή λεω να κάνω αυτό που προτάθηκε πιό πάνω, να φιλοξενήσω ένα ζωάκι που περιμένει υιοθεσία για να δω πώς θα πάει.. Αν και πλέον δεν πιστεύω πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα!
Όσο για το γιατί έθεσα μία τέτοια απορία σε ένα τέτοιο σάιτ, δεν ε΄ναι οτι περιμεα να ακουσω απαντησεις του στυλ "Ναιι, μην πάρεις!!", απλά ήθελα γενικά μία σκιαγράφηση του χαρακτήρα του ζώου και μερικές συμβουλες, ήθελα πιο πολύ να ακούσω τα επιχειρήματα που θα διέψευδαν τους ισχυρισμουςΝα δω δηλαδή πέρα απο αυτά που θα γράφατε, τον τρόπο που θα τα γράφατε... Αλλα αφού βλέπω να μιλούν όλοι με τόση αγάπη και τόσο ζήλο, δεν έχω περιθώρια αμφιβολίας!!
![]()
Η αλήθεια είναι οτι είχα ένα γατάκι, για 2 μερες μόνοΕίχα ανοίξει ένα θέμα κάπου στο φθινόπωρο νομίζω με το Πώς θα πείσω την μαμα μου να την κρατήσουμε, όπως καταλαβαίνετε δεν τα είχα καταφέρει τότε και το μικρούλι πήρε πόδι απο τις πρωτες μέρες, ήταν πέρα από τις δυνάμεις μου..
Τωρα όμως είμαι αποφασισμένη, η μαμά μου μαλάκωσε (η αλλαγή του καιρού θα φταίει), θα είμαι και πιό πολύ χρόνο στο σπίτι αφού πλησιάζουν εξετάσεις/πτυχία και θα έχω διάβασμα, ότι πρέπει για να δράσω!!
Και πάλι ευχαριστώ πολυ!!!![]()
Όπου τελικά η απάντηση στο δίλημμα "σκύλος ή γάτα", είναι οτι εξαρτάται τόσο από το χαρακτήρα, όσο και από τις συνήθειες εκείνου/ης που θέλει να υιοθετήσει. Ορισμένες προϋποθέσεις βέβαια που είναι απαραίτητες, είναι κοινές και για τα δυο:
'Οπως, για παράδειγμα, το να γίνονται τα ζωάκια αποδεκτά από τους τυχόν υπόλοιπους συγκάτοικους , ο υποψήφιος σκυλο/γατο/γονέας να είναι προετοιμασμένος οτι θα δεσμευτεί, οτι θα υπολογίσει και κάποια έξοδα για την συντήρηση και την περίθλαψη του κατοικιδίου. Βάση όλων βέβαια, η υπευθυνότητα.
Τα τελευταία 15 χρόνια που ειμαι θεσ.κη ζω με γάτες κ σκύλο. Η αλήθεια ειναι, τις γάτες ποτέ δε τις συμπάθησα, νιαουριζουνε συνεχεια για φαι, ενω τις χαιδευεις κάνουν ενα κκκχχχ κ γίνεσαι και ριγε, τρίχα παντου...ο σκύλος είναι ..το σκυλί μου: Κάνει χαρούλες, δε με λερώνει με τρίχες, δε κάνει κκκχχχχ...αλλα θέλει βόλτα..κ είναι κ δέσμευση..Μέχρι που το 2010 βρίκαμε ένα μικρό γατάκι,ετοιμοθάνατο. Κλασικά το μαζέψαμε, αλλά το πασάραμε σε συγγενη, μεγάλον σε ηλικία που ηταν μόνος, αλλα όλη τη φροντίδα του ζώου εμεις την είχαμε..μόνο που έμενε σε άλλο σπίτι. Ε, το ζώο είχε αναγκη απο φροντίδα στο μάτι, φάρμακα γιατρους κακο..αλλά όλα καλα.. Εβλεπα ένα πολύ καλό ζωάκι, με πολύ καλό χαρακτήρα που έκανε παρέα σε έναν μοναχικό άνθρωπο..μέχρι που ο άνθρωπος ασθένησε και πριν να φυγει απτην ζωή τον Οκτώμβριο που πέρασε, μου έδωσε εντολή να πάρω το "Αλάνι" του στο σπίτι μου..Ε..Αλλαξα 100% γνώμη για τις γάτες! Εγω που δε τις ήθελα μες το δωμάτιο, κατάντησα να...το αφηνω το "Αλάνι" να κοιμάται στα πόδια μου και ας με γεμίζει τρίχες, δε με πειράζει που με ξυπνά το βράδυ στις 5 για να του βάλω να φάει, όλη την ώρα τον έχω κοντά μου και ας με εκνευρίζει που με σκουντά για να φύγω απτην καρέκλα του γραφείου μου,. ΔΕν έχει βγάλει νύχι στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, και ειδικά στη μανα μου που τον ζουπάει άτσαλα όταν τον βρίσκει ευκαιρο..ουτε κανει ζημιές.. ουτε γρατσουνάει..ουτε καν νιαουρίζει.. Είναι λοιπόν, το πως θα μεγαλώσεις το ζώο, και πως θα διαμορφωθεί ο χαρακτήρας του, πως θα του βάλεις όρια. Το καθε ζωντανο θέλει την ειδική φροντίδα, απο κει και πέρα...τα περισσότερα που ακους είναι μύθοι..
Ενδεικτικό το παράδειγμά σου και μπράβο!

Τα είπες όλα...Και τα είπες καλά!

rouli726
Δραστήριο μέλος
Italian dream, θα συμφωνήσω κι εγώ πως άνθρωποι που δεν αγαπούν ένα ζώο δεν αγαπούν κανένα. Ακόμη κι αν δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πχ μια γάτα, όταν εκφέρεις τόσο αρνητική άποψη σημαίνει πως δεν αγαπάς ούτε το σκύλο ούτε κανένα ζωάκι.
Θα σου πω κι εγώ πως ναι θα προτιμούσα να υιοθετήσω σκυλάκι, καθώς με σκυλάκι μεγάλωσα. Ποτέ δεν είχα αποκλειστική ευθύνη φροντίδας γάτας και με το σκύλο μου ήμουν πολύ δεμένη, αλλά ήμουν παιδί, μόνο τα παιχνίδια και την αγάπη του ήξερα.
Έτσι, όταν άρχισα να ψάχνω τι απαιτεί και χρειάζεται ένας σκύλος και μια γάτα είδα πως δε θα μπορούσα να τα προσφέρω αυτή τη στιγμή σε ένα σκυλάκι. Όμως αγαπώ τα ζώα οπότε δε δίστασα στιγμή να πω "δε πειράζει, θα υιοθετήσουμε γατούλα". Θέλαμε να σώσουμε ένα αδεσποτάκι, κι όταν έχεις ειλικρινή σκοπό δε σε νοιάζει αν θα ναι ράτσα-σκύλος ή γάτα-άσπρο ή μαύρο κλπ
Ναι είναι δύσκολο να έχεις γατάκι, όπως είναι δύσκολο γενικά να έχεις κατοικίδιο. Δεν είναι λούτρινο, δε θα κάτσει να το ζουλάς όποτε γουστάρεις και να το παρατάς όποτε γουστάρεις επίσης, αλλά είναι ζωντανό! Κι εσύ δε θα εκνευριζόσουν αν η μαμά σου ήθελε με το ζόρι να σε βάλει κάτω να σε ζουλάει μια στιγμή που εσύ δε θα είχες όρεξη?

Ναι αν είσαι υπεύθυνο άτομο θα σε αγχώσει στην αρχή που θα το μαθαίνεις, που θα μαθαίνετε ο ένας τον άλλο, γιατί θα θες να κάνεις το καλύτερο που μπορείς.
Αλλά όχι, αναίσθητα ζώα δεν είναι, ούτε αχάριστα, ούτε επιτίθενται χωρίς λόγο! Κι είμαι απόλυτη σε αυτό.
Γιατί εμένα η γάτα μου, που είναι από τα ζωηρά γατάκια, χθες που ήμουν φοβερά στενοχωρημένη κι έκλαιγα γιατί είχα σοβαρό πρόβλημα, ήρθε κι έτριβε το κεφαλάκι της στο δικό μου, κάτι που το έχει κάνει μόνο άλλη μια φορά που επίσης είχα σοβαρό θέμα. Αυτή η στιγμή δεν αλλάζει όσες φορές κι αν με γρατσουνίσει κατά λάθος επειδή θα προσπαθεί να σκαρφαλώσει πάνω μου να παίξουμε.Όπως δε θα άλλαζα κι όλες τις στιγμές που με κάνει και γελάω με τα αστεία της καμώματα κι όλες τις στιγμές που έρχεται και κουρνιάζει στην αγκαλιά τη δική μου ή του μπαμπά της και κοιμάται, δείχνοντας πως το νιώθει το πιο ασφαλές μέρος του κόσμου.
Για να μη σε ζαλίζω, θεωρώ πως αν αγαπάς τα ζώα, ότι κι αν αποφασίσεις να έχεις συντροφιά σου μόνο καλό θα σου δώσει. Απλώς όπως είπαν κι οι άλλοι ψάξε λίγο τί ακριβώς χρειάζεται το κάθε ζωάκι πριν πάρεις απόφαση. Και φυσικά πρέπει να έχεις τη σύμφωνη γνώμη των ανθρώπων που ζείτε στο ίδιο σπίτι. Αλλά κι εγώ που φοβόμουν γιατί ο σύντροφός μου είναι λίγο., ιδιοτροπούλης
, από τη στιγμή που πήραμε τη μικρούλα μας στο σπίτι παραδέχεται πως δε θα την αντάλλαζε με τίποτα στον κόσμο.υ.γ. πολύ καλή ιδέα είναι όπως είπαν κι άλλα μέλη να φιλοξενήσεις λίγο κάποιο ζωάκι, υπάρχουν μεγάλες ανάγκες από φιλοζωικές για κάτι τέτοιο. και καλό θα κάνεις και θα δεις πώς είναι πραγματικά η συμβίωση μαζί τους.
spiros_s
Νεοφερμένο μέλος
Καλησπέρα σε όλους σας.
Κατ’ αρχήν να σας συστηθώ: Με λένε Σπύρο και μένω μαζί με την οικογένειά μου (σύζυγο, κόρη 3,5 ετών και τη γιαγιά) στην περιοχή των Αφιδνών σε μονοκατοικία σε οικόπεδο 2 στρεμμάτων. Μαζί μας έχουμε και 2 σκύλους, την Ήρα που είναι ένα Λαμπραντόρ 3,5 ετών και την Κίρκη, ένα Ντόμπερμαν 2,5 ετών. Η Ήρα δεν ανταποκρίθηκε στον ρόλο του «συναγερμού» σε περίπτωση ανεπιθύμητης ανθρώπινης «επίσκεψης» και έτσι προστέθηκε στην οικογένεια και η Κίρκη.
Εκτός από τους ανθρώπινους επισκέπτες, έχουμε, δυστυχώς, τόσο μικρούς τετράποδους (ποντικάκια) όσο και έρποντες (φιδάκια). Μια που τα τεχνολογικά θαύματα υπερήχων έχουν αποδειχτεί μάλλον κατώτερα των περιστάσεων και καθώς υπάρχει ο φόβος με την κόρη μας που είναι πλέον σε ηλικία που εξερευνεί τα πάντα, σκεφτόμαστε να διευρύνουμε την οικογένειά μας με μία γάτα.
Την Ήρα δεν την φοβάμαι, μια που ξέρω ότι δεν κυνηγάει τίποτε. Η Κίρκη, αντιθέτως κυνηγάει ότι κινείται. Εκπαιδεύεται, όμως, εύκολα και πιστεύω ότι θα καταφέρω να την κάνω να συμβιώσει με το νέο μέλος. Αυτό (ή μάλλον αυτά) που θέλω να σας ρωτήσω είναι τα εξής:
Υπάρχει κίνδυνος η γατούλα να φύγει από το οικόπεδο; Δεν λέω ότι θα μένει μονίμως έξω, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις θα βρεθεί στο οικόπεδο.
Είναι καλύτερο να απευθυνθώ σε εκτροφεία ή σε κάποια από τις εδώ αγγελίες; Στη δεύτερη περίπτωση (και με δεδομένο το «σκυλίσιο» περιβάλλον) ποια ηλικία είναι προτιμότερη;
Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις και σας ζητώ συγγνώμη για το μακροσκελές κείμενο. Προσπαθώ, όμως, να δω όχι τόσο αν το γατάκι θα δέσει μαζί μας, αλλά αν εμείς έχουμε το κατάλληλο περιβάλλον για εκείνο και τι αλλαγές πρέπει να κάνουμε.
rouli726
Δραστήριο μέλος
Καλησπέρα.
Επειδή είμαι νέα και δεν έχω μεγάλη εμπειρία, νομίζω έχει να κάνει με το τί περίφραξη έχετε.
Επίσης, τί περιβάλλον είναι πέρα από το οικόπεδο? Κινδυνεύει αν φύγει να βρεθεί σε δρόμο με αυτοκίνητα ή να το κακοποιήσει κάποιος γείτονας?
Τέλος, για μένα, παίζει ρόλο και το αν θέλετε τη γάτα για να διευρύνετε την τετράποδη παρέα σας ή απλώς για να πιάνει τα φίδια. Δε το λέω επικριτικά, απλώς να ξέρεις ότι μπορεί η γάτα να είναι εξαιρετική κυνηγός εκ φύσεως, όμως σε δάγκωμα φιδιού νομίζω κινδυνεύει εξίσου με εμάς και δε νομίζω πως έχετε τέτοια πρόθεση.
Αν τελικά καταλήξετε πως οι συνθήκες είναι ιδανικές για να βάλετε στη ζωή σας ένα γατομουσουδάκι, καλύτερα να υιοθετήσεις ένα γατάκι που ψάχνει σπίτι,όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται, τα ζώα δεν είναι αντικείμενα για να τα αγοράζουμε.
Για ηλικία ίσως καλύτερα να μην είναι μωρό.
Υπάρχουν πάρα πολλά ζωάκια δυστυχώς που ζουν σε σωματεία και περιμένουν μόνο μια αγκαλιά και λίγο φαγάκι. Οπότε εκτός του ότι θα έχετε τη συντροφιά ενός υπέροχου ζώου, όπως είναι η γάτα(αν ακι λατρεύω τα σκυλάκια, η ζωή με μια γάτα δεν είναι ποτέ βαρετή), επιπλέον θα έχετε κάνει και μια σημαντική και καλή πράξη ουσίας, παράδειγμα προς μίμηση και για την κόρη σας

Ελπίζω να βοήθησα λιγάκι, δεν έχω μεγάλη εμπειρία. Θα σε βοηθήσουν κι άλλα πιο έμπειρα μέλη που έχουν πολλά ζωάκια και σπίτια σαν το δικό σας.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 26 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool