Απάντηση: Αρχάριος με απορίες
Καλησπέρα "cutter" και καλοσώρησες στη γατοπαρέα μας!
Θα προσπαθήσω όσο μπορώ να σου λύσω αν όχι όλες, (φιλοδοξώ) τουλάχιστον τις περισσότερες από τις απορίες σου.
Εκτός από την πρώτη, καθότι για τα main-coonάκια δεν γνωρίζω παρά οτι είναι πανέμορφα και πολύ ήρεμα και γεμάτα τρυφερότητα γατάκια.
Αφήνω λοιπόν να σου απαντήσουν τα πιο έμπειρα μέλη σ'αυτό σου το ερώτημα.
Σε ό,τι αφορά τα καλώδια, άμα το γατάκι είναι μωρό, ναι, υπάρχει περίπτωση να ασχοληθεί μαζί τους και να τα μασουλάει, όπως η δική μου έκανε, αλλά μεγαλώνοντας το σταμάτησε. Για τούτο το λόγο λοιπόν και συν το γεγονός οτι θα λείπεις αρκετές ώρες, θα πρέπει όσο είναι μωρό να μην έχει πρόσβαση σε δωμάτιο που αυτά είναι πολλά και δεν μπορείς να τα αποσυνδέσεις από το ρεύμα, ενώ παράλληλα θα χρειαστεί πολλά παιχνίδια για να του αποσπούν την προσοχή. Θα βοηθούσαν και αντικείμενα που μοιάζουν με καλώδια, αλλά να είναι εντελώς ακίνδυνα και όχι μικρά μη και τα καταπιεί μασουλώτας τα. Εννοείται οτι όταν θα είσαι μαζί της και δεις οτι επιχειρεί να δαγκώσει καλώδιο, θα το εμποδίζεις.
Κι εμένα η μεγαλύτερη επιφάνεια του δαπέδου του σπιτιού μου είναι από ξύλο και σε διαβεβαιώ οτι για όποια βλάβη υπάρχει σ'αυτό, μόνο η γάτα μου δεν ευθύνεται

Δεν συνηθίζουν να ξύνουν τα νυχάκια τους σε επίπεδη επιφάνεια. ΄Οταν το κάνουν, προτιμούν τις κεκλιμένες, όπως λχ
τα έπιπλα, αλλά και αυτό μπορείς να το αποτρέψεις, αποκτώντας ένα ονυχοδρόμιο και μαθαίνοντας στο γατί οτι εκεί είναι το μέρος για να κάνει το μανικιούρ! Στη δική μου έπιασα τα μπροστινά της ποδαράκια κι έκανα την κίνηση μιμούμενη τις γάτες όταν ακονίζουν τα νυχάκια τους, και μετά την αντάμοιψα με μια γατο-λιχουδιά. Μετά από 1,2,3 φορές το έμαθε και αξιοποίησε τόσο το ονυχοδρόμιο, όσο και το χαλάκι που της έχω, ειδικά γι αυτό το σκοπό. Ίσως και σ'αυτό να οφείλεται στο οτι ποτέ δεν ασχολήθηκε με το να ξηλώνει τις κουρτίνες, ίσως και από χαρακτήρα, δεν μπορώ να ξέρω στα σίγουρα..
Οι γάτες είναι πεντακάθαρα ζώα (εκτός κι αν έχουν πρόβλημα υγείας ή στρεσσαριστούν σε υπέρμετρο βαθμό).
Δεν θα δεις περιττώματα, παρά μόνο στην αμμολεκάνη όπου μόλις φέρεις τη γατούλα στο σπίτι, θα της την.. συστήσεις

Θα έχεις φροντίσει από πριν να γεμίσεις με μια άμμο καλής ποιότητας, από μπετονίτη που μετατρέπει τα "τσίσα" σε συμπαγείς σβώλους και που εύκολα θα αφαιρείς με το φτυαράκι όταν την καθαρίζεις. Τα δε κακάκια δεν θα μυρίζουν, άμα η τροφή είναι καλής ποιότητας και της ταιριάζει.
Έτσι κι αλλιώς οι γάτες σκεπάζουν τα περιττώματά τους και για αμμοδόχο σου συνιστώ την κλειστή, και για πρακτικούς λόγους (να μη σκορπίζονται τα χαλικάκια καθώς θα σκάβει να τα θάψει) και από απόψεως καλαισθησίας.
Σου συνιστώ τροφές και άμμο να τα προμηθεύεσαι από πετ σοπς και όχι από τα σούπερ μάρκετς. Είναι βέβαια ακριβώτερα, αλλά καμιά σύγκριση σε ποιότητα. 'Αλλωστε το ζητούμενο είναι η γατούλα να είναι και να παραμένει υγιής, πράγμα που μόνο με καλής ποιότητας "βασικές πρώτες ύλες"
επιτυγχάνεται.
Τέλος, η απόφασή σου να αποκτήσεις γάτα αντί σκύλου, πιστεύω οτι ταιριάζει περισσότερο στον τρόπο ζωής σου. Διότι οι γάτες είναι περισσότερο ανεξάρτητες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει οτι δεν "απαιτούν" κι αυτές τη φροντίδα, τα χάδια και την αγάπη που οφείλεινα προσφέρει κάποιος σ'ένα ζωάκι που έφερε στο σπίτι του για συγκατοίηση μιας ζωής. Κι εκείνη θα σε ανταμείψει με την ίδια αγάπη και αφοσίωση, θα σε χαλαρώσει, θα σου διδάξει μαθήματα ζωής και αξιοπρέπειας και λίγο-λίγο θα γίνει η σταθερή σου αγάπη, θα σου κλέψει την καρδιά παντοτινά
Πιστεύω να βοήθησα λίγο και μέχρι να σου απαντήσουν κι άλλα μέλη της παρέας μας, μπορείς να κάνεις μια περιήγηση στις διάφορες κατηγορίες θεμάτων που έχει το "Μy cat", αρχίζοντας από το "Συμπεριφορά κι εκπαίδευση", μιας και αυτό τον τομέα αφορούν τα ερωτήματά σου.
Καλή συνέχεια