spiros_s
Νεοφερμένο μέλος
Θα μπορέσει όμως να περάσει την πόρτα εισόδου του οικοπέδου έστω και αν βάλω πλέγμα. Αν θελήσει, θα σκαρφαλώσει. Ευτυχώς, αυτοκίνητα δεν περνάνε συχνά και σκύλοι αδέσποτοι δεν υπάρχουν κοντά μας.
Στο θέμα του κυνηγιού τώρα. Όπως και με τους σκύλους, περισσότερο ευελπιστώ στην αποτροπή, παρά στην καταστολή. Ελπίζω, δηλαδή, ότι η παρουσία και μόνο μίας γάτας, θα λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε φίδια και ποντικοί να επιλέξουν κάποιον γειτονικό χώρο που δεν τον "βαραίνει" η παρουσία της γάτας. Μπορεί να κάνω και λάθος, βέβαια, γι' αυτό και σας ζαλίζω. Άλλωστε, τον περισσότερο καιρό θα είμαστε στο σπίτι, οπότε η επαφή με τον κίνδυνο δαγκώματος είναι πολύ μικρή (ή τουλάχιστον έτσι εύχομαι).
Ελπίζω να σου έδωσα να καταλάβεις το σκεπτικό μου.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
rouli726
Δραστήριο μέλος
Όπως μας τα γράφεις, νομίζω δε θα έχεις πρόβλημα στο να φύγει.
Άλλωστε υπάρχουν οικονομικές λύσεις γι να "καλύψεις" τα όποια κενά ασφάλειας, υπάρχουν και ανάλογα θέματα που μέλη δείχνουν κι εξηγούν την περίφραξή τους(όταν βρω χρόνο απόψε θα σου παραθέσω λινκ να δεις τί εννοώ), πχ έχω δει ένα συγκεκριμένο τρόπο για να μη σκαρφαλώνει η γάτα.
Από εκεί και πέρα εξαρτάται και από τη γάτα, πχ η δική μου δε προσπαθεί καν να σκαρφαλώσει την καλαμωτή που έχω περιφράξει το μπαλκόνι,παρότι είναι διαολάκι, αν και δεν είναι ούτε πολύ ψηλή ούτε ιδιαίτερα συμπαγής η καλαμωτή.
Λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω αλλά δε νομίζω πως μόνο η παρουσία της γάτας θα αποτρέψει τα φίδια. Σε συνδυασμό με άλλα μέτρα πρόληψης, σαφέστατα θα μετρήσει σημαντικά. Το χέρι μου στη φωτιά δε το βάζω όμως! Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά φαντάζομαι αν υπάρχουν χορτάρια ακαθάριστα στο οικόπεδο ή στοιβαγμένα ξύλα που μπορεί να κουρνιάσει φίδι, δε ξέρω κατά πόσο μια γάτα μπορεί με την παρουσία της μόνο να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα.
Σίγουρα, αν καθαρίζετε το οικόπεδο όπως πρέπει και παίρνετε κάποια βασικά μέτρα ασφάλειας, μια γάτα θα δράσει επιπλέον σε αυτό.
Φυσικά πάντα μιλάμε για μικρά φίδια, αυτά που υπάρχουν στην Ελλάδα, οχιές κλπ.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
AnnieGr
Δραστήριο μέλος
Για φίδια μιλάμε ή για ποντίκια; Θειάφι δοκίμασες;
Επειδή ζω κι εγώ στην εξοχή θα σου πω την εμπειρία μου. Δόξα τω Θεώ φίδια δεν έχουμε πετύχει μες στο σπίτι (ο ταβερνιάρης δίπλα κρατάει βέβαια 3 γάτες,αλλά από τη μεριά του πάλι δεν έχει χόρτα,δεν ξέρω). Ποντίκια παρόλα αυτά, να φαν κι οι γάτες. Μόνο που οι δικές μου δεν τα τρώνε γιατί προτιμούν το φαΐ τους, δεν τα πολυκυνηγάνε κιόλας (έχουμε καθαρίσει από μύγες όμως). Για τα ποντίκια πιο πολύ θα βασιζόμουν στα σκυλιά μου, ΑΛΛΆ επειδή εγώ μπορεί να μην βάζω ποντικοφάρμακα, αλλά πού ξέρω εγώ αν τις προηγούμενες μέρες αυτό έφαγε τίποτα αλλού και ήρθε να αποδημήσει στην αυλή μου, οπότε τα σκυλιά θα κινδυνέψουν άμεσα, κάνω ένα ψέκασμα 2 φορές το μήνα με αραιωμένο sebacil. Παντού όμως, χόρτα, περίφραξη, παντού, ψεκαστήρα στην πλάτη κι αρχίζεις. Στεγνώνει, κι ούτε τσιμπούρι δεν περνάει. Το σημείο απ'όπου μου πέρασαν τα ποντικάκια ήταν αψέκαστο, τώρα που είναι να ξαναψεκάσουμε θα ρίξω κι εκεί.
anna 21
Δραστήριο μέλος
οποτε συμπερασματικα δεν ειναι οτι οι γατες θα λειτουργησουν τοσο ως απωθητικο αλλα επειδη απο τη φυση τους ειναι δεινοι κυνηγοι ασχετα με το αν εχουν φαγητο (ισα ισα οι χορτασμενες γατες κυνηγανε περισσοτερο) αν κανει το λαθος καποιο φιδι να μπει στην αυλη μας, ξερετε τη συνεχεια. τα περισσοτερα φιδια δεν εχουν δηλητηριο στην ελλαδα οποτε δεν τιθεται θεμα τσιμπηματος. παντως και οχιες εχουν σκοτωσει και δεν ειχαν ποτε θεμα με τσιμπημα, ξερουν να το αποφευγουν ενστικτωδως φανταζομαι.
καποιες γατες βεβαια ειναι λιγο πιο τεμπελες, δεν κυνηγανε πολυ, οποτε και παλι υιοθετωντας 2 γατες το πιθανοτερο ειναι οτι δε θα "βαριουνται" να κυνηγησουν και οι 2. χωρις να ειναι κανονας, εχω παρατηρησει οτι οι θηλυκες γατες κυνηγανε περισσοτερο.
παμαμπου
Εκκολαπτόμενο μέλος
αυτά που έχω να προσθέσω εγώ είναι τα εξής:γατούλα σίγουρα αδεσποτάκι κι απο αγγελία..κεραμιδόγατα κατά προτίμηση.δύο γατούλες ίσως ακόμα καλύτερα, είναι πολύ οικονομικό ζώο.νομίζω πως με την κατάλληλη εκπαίδευση κ προσοχή( πολύ προφυλαγμένο περιβάλλον αρχικά,όχι απαραίτητα μέσα στο σπίτι κ πιο εκτεταμένο σταδιακά )οι γατούλες/γατούλα δε θα σου χαθούν...φτάνει να έχουν αγάπη κ παιχνίδια για να νιώσουν πως ανήκουν εκεί.
όσο για την κυνηγητική τους ικανότητα θα παραθέσω πάλι την εμπειρία μου με τον κούκλο νάντιο,το πιο ράθυμο γατί του κόσμου ο οποίος όταν ένιωσε δίπλα μου φίδι όρμησε σε δευτερόλεπτα κ με έσωσε χωρίς καμία υπερβολή.
κατα προτίμηση βέβαια καλό είναι να πάρετε θηλυκές γατούλες που θα στειρώσετε γιατί ο αρσενικός θα βγαίνει για ζευγάρωμα.
καλή επιλογή!
k@lypso
Νεοφερμένο μέλος
Ακόμα και αν δεν χωράει να περάσει από το συρματόπλεγμα, υπάρχει πάντα κίνδυνος να φύγει από το οικόπεδο μια γατούλα, όταν θα βρει ανοιχτή την πόρτα! Αν δεν έχει επικίνδυνους δρόμους τριγύρω όμως δεν πειράζει. Αν στειρωθεί στην κατάλληλη ηλικία (και δεν έχετε περίεργους γείτονες) θα κάνει καμιά βόλτα και θα γυρνάει.
Ο τρόπος που μεγαλώνει η γάτα παίζει ρόλο για το αν θα κυνηγήσει ποντίκια ή φίδια και αν θα τα σκοτώνει. Αν πάρετε γατάκι και το μεγαλώσετε, είναι πιθανό να τα φοβάται, ή να τα κυνηγά χωρίς να τα σκοτώνει. Για να σου δώσω να καταλάβεις, η γατούλα που μεγάλωσα δεν έχει σκοτώσει ούτε μερμίγκι. Οι δύο γατούλες όμως που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στον κήπο, τις έμαθε η αδεσποτούλα μαμά τους και σκοτώνουν σαύρες και ποντίκια (φίδια δεν ξέρω αν βρίσκουν ή τι τα κάνουν), τα τρώνε και μας φέρνουν και κομμένα μέλη να τα βλέπουμε
.Όσο αφορά εκτροφεία, εγώ δεν θα τα προτιμούσα για διάφορους λόγους (για τα pet shop που πουλούν ζώα δεν το συζητώ καν). Οι γατούλες ράτσας προκύπτουν από επιλεκτικά ζευγαρώματα και είναι επιρρεπείς σε ασθένειες, πολλές ράτσες έχουν αυξημένες απαιτήσεις περιποίησης, ενώ δεν το βρίσκω σωστό να πληρώσω για ένα γατάκι όταν υπάρχουν τόσο πολλά γατάκια που κινδυνεύουν και έχουν ανάγκη από ένα σπίτι. Τα γατάκια ταράτσας είναι γενικά πιο γερά, ενώ θα βρεις και πραγματικά πανέμορφα γιατί όσο και επιλεκτικά να ζευγαρώνουμε η φύση πάντα ξέρει να μας ξεπερνάει!
Γενικώς στη θέση σου και με βάση τα παραπάνω, θα υιοθετούσα μια γατούλα ενήλικη, μεγαλωμένη και μαθημένη να κυνηγά. Μάλλιστα ιδανικά θα προσέγγιζα μια αδεσποτούλα της περιοχής μου.
Τώρα για το θέμα του σκύλου, δεν μπορώ να σου απαντήσω, δεν γνωρίζω. Αν ο σκύλος δεν είναι επιθετικός, η γατούλα θα προσαρμοστεί σιγά-σιγά. Πιο εύκολα αν είναι μαθημένη ήδη με σκύλο, ή αν είναι γατάκι, ή αν ο σκύλος είναι δεμένος, αλλιώς το πολύ πολύ να μη βγαίνει έξω από το σπίτι
. Αν ο σκύλος είναι επιθετικός και λυτός, θα είναι θέμα, νομίζω θέλει σκέψη το πώς θα το διαχειριστείς. Ελπίζω να βοήθησα κάπως!
Ξέχασα να πω ότι δυστυχώς οι γατούλες στον κήπο μου σκοτώνουν και τρώνε και πουλιά
. Ένα πρωί είχα βρει έξω από την πόρτα γεμμάτο μαύρα πούπουλα και ένα αποκεφαλισμένο ποντίκι, σκηνικό θρίλερ
. Η γάτούλα βέβαια που μεγάλωσα μέσα στο σπίτι είμαι σίγουρη αν το έβλεπε θα κατουριόταν από το φόβο της
!Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
spiros_s
Νεοφερμένο μέλος
Ποντίκια "ταΙσμένα" με φάρμακο φοβάμαι λιγότερο από (πως να το πω κομψά) ....κες ανθρώπους. Πριν περίπου ένα χρόνο και για ένα περίπου μήνα κάποιος περνούσε στον δρόμο και πετούσε "λουκουμάκια" στα οικόπεδα. Η μία δικιά μας έφαγε 4 το πρώτο βράδυ και ευτυχώς το καταλάβαμε εγκαίρως. Έβγαλε και τα 4 κομμάτια αχώνευτα και για περίπου 1 μήνα της έδινα Konakion. Τραγική εμπειρία, αλλά ευτυχώς το ξεπεράσαμε.
Η ιδέα των 2 γατιών μου πέρασε κι εμένα και πιθανόν να στραφούμε προς τα εκεί. Θα κάνουμε και μία δοκιμή με την κόρη μου μήπως και έχει αλλεργία, αλλά δεν το νομίζω. Σήμερα διάβασα και το νήμα με το Ντόμπερμαν της AnnieGr και πήρα κουράγιο. Όπως και να έχει, η Ελπίδα (η κόρη μου) καλό θα είναι να έχει και γατάκια παρέα εκτός από σκυλάκια. Νομίζω ότι θα της κάνει καλό γενικότερα.
Στην περιοχή μου δεν έχω δει περιέργως αδέσποτες γάτες. Κι εγώ γενικά θα την προτιμούσα K@lypso. Θα πω και στο κτηνμίατρο που μένει κοντά μας να έχει το νου του.
Και πάλι, ευχαριστώ για τη βοήθεια και τις ιδέες σας.
AnnieGr
Δραστήριο μέλος
Το νου σου Σπύρο γιατί μπορεί να τα είδες λίγο ρόδινα στο νήμα μας (το γνωστό παίδεμα στην αρχή αλλά τώρα αλληλογλείφονται) αλλά να ξέρεις ότι έχω βρει 2 γάτες στην αυλή πνιγμένες από τα παλικάρια μου (και το'χω ξαναπεί, τις δικές μου δεν τις πειράζουν, τις προστατεύουν κιόλας). Αν μου έλεγαν αυτή τη στιγμή "Πρέπει να πάρεις γάτα για έξω" θα έπαιρνα μικρό και τσαούσικο (όπως η Σεσίλια) -το οποίο στις δικές μου τουλάχιστον φάνηκε εξαρχής από 2 μηνών, ποια είναι τσαούσα και ποια τα κάνει πάνω της. Και μετά θα άρχιζαν όλα σιγά σιγά, πάντα με επίβλεψη, θα το είχα σε περιορισμένο χώρο εκτός, ώστε να αλληλοσυνηθιστούν (πού τις βρίσκω αυτές τις λέξεις?) και να μην φοβάται ή λιμπίζεται κανείς τους τον άλλον, στα χέρια το γατί για να μυριστούν, κλπ. Αν μάθουν τα σκυλιά (που είναι ισορροπημένα, το θεωρώ αυτονόητο) ότι η γάτα είναι δικιά τους -και η γάτα δε μασάει- δεν θα την πειράξουν. https://i257.photobucket.com/albums/hh205/Annie2510/Aizak - Iggy - Kontos - Prada/PB100009.jpg
Και να πω και κάτι άσχετο, ίσως και αυθαίρετο, αλλά ίσως και όχι. Επειδή τα ποντίκια είναι πανέξυπνα: Μου μπαίναν σε ένα δωμάτιο όπου κρατάω τις τροφές. Έβαλα λοιπόν κόλλα αφού είδα κι απόειδα, την πρώτη μέρα έπιασα 3. Απομάκρυνα την μία κόλλα, έπιασα άλλα 3. Τα άφησα εκεί και ενώ απ'ό,τι μου είπαν οι διπλανοί έχουν κι αυτοί, εμένα δεν ξαναμπήκανε. Μου θύμισε εκείνο με τις φάκες, που συνεργάζονται για να παίρνουν το τυρί χωρίς να πιαστούν. Και πραγματικά πιστεύω ότι τα 3 νεκρά λειτούργησαν ως σκιάχτρο, το πήραν τα υπόλοιπα χαμπάρι και με ξεχάσανε.

spiros_s
Νεοφερμένο μέλος
Το Ντόμπερμαν είμαι σίγουρος ότι θα θελήσει να επιτεθεί, αλλά με ακούει και θα είναι απόλυτα ελεγχόμενη μέχρι να σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
Μέσα στο σπίτι δεν έχουμε ποντίκια, μια που δεν υπάρχει πρόσβαση. Έξω έχω δει 1-2 και έτσι πιστεύω ότι υπάρχουν κάμποσα. Φίδια έχουν δει οι πίσω γείτονες που έχουν πάρει μία γάτα (ο άλλος τους έφυγε πριν 4-5 μήνες). Εκείνοι όμως έχουν και σωρούς με ξύλα, αποθήκη ανοιχτή και γενικά μέρη που μάλλον προσκαλούν φιδάκια και ποντικάκια.
Πάω να μορφωθώ περί διαφόρων (συμπεριφορά, τροφή και άλλα που θα μου φανούν χρήσιμα) και εδώ είμαστε εν τω μεταξύ.
cutter
Νεοφερμένο μέλος
Καλησπέρα σε όλους, καινούριος στο forum και τελείως αρχάριος με κατοικίδια.
Δεν είχα ποτέ μου κατοικίδιο και θα ήθελα τα φώτα σας έτσι ώστε να σιγουρευτώ πως αν τελικά αποκτήσω γατούλα θα είμαι σε θέση να της προσφέρω ότι χρειάζεται, να απολαμβάνω την παρέα της και να ζούμε αρμονικά. Πριν από καιρό, σκεφτόμουν πολύ σοβαρά να πάρω ένα σκυλάκι, μετά όμως από πολύ ώριμη σκέψη (μην γελάσετε αλλά μου πήρε πάνω από χρόνο να κατασταλλάξω), αποφάσισα πως δυστυχώς, ο τρόπος ζωής μου δεν μου επιτρέπουν να αποκτήσω σκυλάκι (ζω σε διαμέρισμα, μόνος μου, και λείπω γύρω στις 10 ώρες από το σπίτι λόγω εργασίας).
Είχα παραιτηθεί λοιπόν από την ιδέα του σκύλου, και για κάπoιον παράξενο λόγο, ποτέ δεν σκέφτηκα τις γάτες. Πριν από λίγες μέρες όμως είδα τυχαία σε ένα βιβλιοπωλείο ένα βιβλίο για γάτες και έτσι μου μπήκε ξαφνικά η ιδέα. Έχω ήδη αρχίσει και το δουλέυω στο μυαλό μου αλλά θα ήθελα να σας ρωτήσω πράγματα που με απασχολούν και δεν έχω βρει απαντήσεις προς το παρόν:
1. Με ενδιαφέρει να αποκτήσω μια καθαρόαιμη γάτα maine coon. Τα ονομαστικά της χαρακτηριστικά και η συμπεριφορά της με καλύπτουν απόλυτα, αλλά θα ήθελα την γνώμη σας μήπως η συγκεκριμένη ράτσα δεν είναι κατάλληλη για το κλίμα της Ελλάδας. Μήπως έχουμε υπερβολική ζέστη για το τρίχωμά της και ταλαιπωρείται το κακόμοιρο?
2. Γάτες και καλώδια. Με προβλημάτισαν πολύ κάποια άρθρα που διάβασα για γάτες που έχουν χάσει την ζωή τους αλλά και προκαλέσει φωτιές (σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις) γδέρνοντας και μασουλώντας καλώδια ρεύματος. Το προφανές είναι να περιορίσω το μήκος των καλωδίων. Υπάρχουν όμως και μέρη στα οποία δεν μπορώ να κάνω απολύτως τίποτα, όπως πχ στο γραφείο των υπολογιστών μου όπως από κάτω γίνεται της κακομοίρας. Υπάρχει πραγματικά κίνδυνος ή τρομάζω χωρίς λόγο? Μπορώ να κάνω κάτι?
3. Το πάτωμα του σπιτιού μου είναι ξύλινο. Τι πρέπει να περιμένω μετά από συγκατοίκηση με την γάτα? Προφανώς δεν με πειράζει ένα σημάδι δεξιά κι αριστερά από τα νύχια της, αλλά αν θα πρέπει να αλλάξω δάπεδο πχ μετά από 2 χρόνια επειδή το ξύλο δεν θα βλέπεται, πρέπει να το συνυπολογίσω κι αυτό.
4. Με τις κουρτίνες τι κάνουμε? Ποιες είναι οι πιθανότητες να γυρίσω μιε μέρα από την δουλειά και να βρω τις κουρτίνες κατεβασμένες και γεμάτες σκισίματα? Μπορώ να το γλυτώσω?
5. Το σπίτι μυρίζει από τα περιττώματα? Δεν με ενοχλεί η τρίχα, είναι δεδομένο πως οι γάτες μαδάνε, άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο, αυτό για μένα είτε το αποδέχεσαι και προχωράς, είτε όχι και απλά δεν παίρνεις γάτα. Αλλά δεν θα ήθελα να μπαίνω στο σπίτι και να βρωμάει ακαθαρσίες. Θεωρούμε δεδομένο πως το γατί θα έχει τον χώρο με την άμμο για να κάνει την ανάγκη του, ο οποίος θα καθαρίζεται σε καθημερινή βάση.
Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις, δηλώνω τελείως αρχάριος και απλά προτιμώ αν πάρω την απόφαση να αποκτήσω ένα γατάκι να έχω όλα τα δεδομένα για να μπορώ να προσφέρω στο κατοικίδιο ένα καλό σπίτι και να απολαμβάνω κι εγώ την παρέα του.
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Aleksa
Τιμώμενο Μέλος
Καλησπέρα "cutter" και καλοσώρησες στη γατοπαρέα μας!
Θα προσπαθήσω όσο μπορώ να σου λύσω αν όχι όλες, (φιλοδοξώ) τουλάχιστον τις περισσότερες από τις απορίες σου.
Εκτός από την πρώτη, καθότι για τα main-coonάκια δεν γνωρίζω παρά οτι είναι πανέμορφα και πολύ ήρεμα και γεμάτα τρυφερότητα γατάκια.
Αφήνω λοιπόν να σου απαντήσουν τα πιο έμπειρα μέλη σ'αυτό σου το ερώτημα.
Σε ό,τι αφορά τα καλώδια, άμα το γατάκι είναι μωρό, ναι, υπάρχει περίπτωση να ασχοληθεί μαζί τους και να τα μασουλάει, όπως η δική μου έκανε, αλλά μεγαλώνοντας το σταμάτησε. Για τούτο το λόγο λοιπόν και συν το γεγονός οτι θα λείπεις αρκετές ώρες, θα πρέπει όσο είναι μωρό να μην έχει πρόσβαση σε δωμάτιο που αυτά είναι πολλά και δεν μπορείς να τα αποσυνδέσεις από το ρεύμα, ενώ παράλληλα θα χρειαστεί πολλά παιχνίδια για να του αποσπούν την προσοχή. Θα βοηθούσαν και αντικείμενα που μοιάζουν με καλώδια, αλλά να είναι εντελώς ακίνδυνα και όχι μικρά μη και τα καταπιεί μασουλώτας τα. Εννοείται οτι όταν θα είσαι μαζί της και δεις οτι επιχειρεί να δαγκώσει καλώδιο, θα το εμποδίζεις.
Κι εμένα η μεγαλύτερη επιφάνεια του δαπέδου του σπιτιού μου είναι από ξύλο και σε διαβεβαιώ οτι για όποια βλάβη υπάρχει σ'αυτό, μόνο η γάτα μου δεν ευθύνεται
Δεν συνηθίζουν να ξύνουν τα νυχάκια τους σε επίπεδη επιφάνεια. ΄Οταν το κάνουν, προτιμούν τις κεκλιμένες, όπως λχτα έπιπλα, αλλά και αυτό μπορείς να το αποτρέψεις, αποκτώντας ένα ονυχοδρόμιο και μαθαίνοντας στο γατί οτι εκεί είναι το μέρος για να κάνει το μανικιούρ! Στη δική μου έπιασα τα μπροστινά της ποδαράκια κι έκανα την κίνηση μιμούμενη τις γάτες όταν ακονίζουν τα νυχάκια τους, και μετά την αντάμοιψα με μια γατο-λιχουδιά. Μετά από 1,2,3 φορές το έμαθε και αξιοποίησε τόσο το ονυχοδρόμιο, όσο και το χαλάκι που της έχω, ειδικά γι αυτό το σκοπό. Ίσως και σ'αυτό να οφείλεται στο οτι ποτέ δεν ασχολήθηκε με το να ξηλώνει τις κουρτίνες, ίσως και από χαρακτήρα, δεν μπορώ να ξέρω στα σίγουρα..
Οι γάτες είναι πεντακάθαρα ζώα (εκτός κι αν έχουν πρόβλημα υγείας ή στρεσσαριστούν σε υπέρμετρο βαθμό).
Δεν θα δεις περιττώματα, παρά μόνο στην αμμολεκάνη όπου μόλις φέρεις τη γατούλα στο σπίτι, θα της την.. συστήσεις

Θα έχεις φροντίσει από πριν να γεμίσεις με μια άμμο καλής ποιότητας, από μπετονίτη που μετατρέπει τα "τσίσα" σε συμπαγείς σβώλους και που εύκολα θα αφαιρείς με το φτυαράκι όταν την καθαρίζεις. Τα δε κακάκια δεν θα μυρίζουν, άμα η τροφή είναι καλής ποιότητας και της ταιριάζει.
Έτσι κι αλλιώς οι γάτες σκεπάζουν τα περιττώματά τους και για αμμοδόχο σου συνιστώ την κλειστή, και για πρακτικούς λόγους (να μη σκορπίζονται τα χαλικάκια καθώς θα σκάβει να τα θάψει) και από απόψεως καλαισθησίας.
Σου συνιστώ τροφές και άμμο να τα προμηθεύεσαι από πετ σοπς και όχι από τα σούπερ μάρκετς. Είναι βέβαια ακριβώτερα, αλλά καμιά σύγκριση σε ποιότητα. 'Αλλωστε το ζητούμενο είναι η γατούλα να είναι και να παραμένει υγιής, πράγμα που μόνο με καλής ποιότητας "βασικές πρώτες ύλες"
επιτυγχάνεται.
Τέλος, η απόφασή σου να αποκτήσεις γάτα αντί σκύλου, πιστεύω οτι ταιριάζει περισσότερο στον τρόπο ζωής σου. Διότι οι γάτες είναι περισσότερο ανεξάρτητες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει οτι δεν "απαιτούν" κι αυτές τη φροντίδα, τα χάδια και την αγάπη που οφείλεινα προσφέρει κάποιος σ'ένα ζωάκι που έφερε στο σπίτι του για συγκατοίηση μιας ζωής. Κι εκείνη θα σε ανταμείψει με την ίδια αγάπη και αφοσίωση, θα σε χαλαρώσει, θα σου διδάξει μαθήματα ζωής και αξιοπρέπειας και λίγο-λίγο θα γίνει η σταθερή σου αγάπη, θα σου κλέψει την καρδιά παντοτινά

Πιστεύω να βοήθησα λίγο και μέχρι να σου απαντήσουν κι άλλα μέλη της παρέας μας, μπορείς να κάνεις μια περιήγηση στις διάφορες κατηγορίες θεμάτων που έχει το "Μy cat", αρχίζοντας από το "Συμπεριφορά κι εκπαίδευση", μιας και αυτό τον τομέα αφορούν τα ερωτήματά σου.
Καλή συνέχεια

cutter
Νεοφερμένο μέλος
Καλησπέρα alcyone και σε ευχαριστώ πολύ για όλες τις απαντήσεις σου. Έχω ακόμα αρκετή δουλίτσα και πολλές απορίες και διαβάζω πολλά θέματα στο φόρουμ για να αποκτήσω γερές βάσεις.
Aleksa
Τιμώμενο Μέλος
αλλά η αλήθεια είναι οτι εδώ θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το θέμα "γάτα".Καλή ανάγνωση!
christina_ki
Νεοφερμένο μέλος
Καλημερα!

Ειμαι φοιτητρια,μενω σε ενα διαμερισμα 55 τετραγωνικων στην Αθηνα αλλα οι γονεις μου μενουν σε αλλη πολη.Κι εγω οπως αλλοι εχω ενδοιασμους για το να υιοθετησω καποιο γατακι απο μικρη ηλικια (απο το δρομο βεβαια) ή οχι,για τους εξεις λογους:
1)Οταν ανακοινωσα στους δικους μου οτι θελω να παρω γατακι,μου ειπαν οτι δεν γινεται γιατι η μητερα μου εχει αλλεργια στις τριχες και την μυρωδια,οποτε τα Χριστουγεννα/Πασχα/καλοκαιρι που θα πηγαινω στους δικους μου το γατι τι θα το κανω;Εκτος αυτου η μητερα μου δεν το θελει μεσα στο σπιτι..Μπορω να κανω κατι εγω για τις τριχες και την μυρωδια;
2)Θελω να παω 6 μηνες στο εξωτερικο με προγραμμα erasmus στο κοντινο μελλον (1-2 χρονια),το γατακι θα μπορω να το παρω μαζι μου;Εχω ακουσει οτι πρεπει να μπει σε καραντινα για καποιο καιρο πριν μπορεσει να ταξιδεψει,για να ειναι σιγουρο οτι δεν θα εχει καποια ασθενεια κλπ..
3)Αν το υιοθετησω πολυ μικρο,εκτος απο στειρωση σε καταλληλη ηλικια,τι αλλο χρειαζεται σιγουρα (οσον αφορα την υγεια του);Και κατα συνεπεια τι εξοδα θα εχει καθε μηνα/χρονο;
4)Ο χωρος που θα ζει το γατι ειναι αρκετος;Μηπως ειναι μικρος;
5)Επισης τι μπορω να κανω για να προστατεψω οσο γινεται τα επιπλα μου απο τυχον ζημιες;Και ποια ειναι η καλυτερη λυση για την αποφυγη δυσαρεστων οσμων μεσα στο σπιτι;Υπαρχει καποιο συγκεκριμενο ειδος αμμου που να ειναι εγγυημενα καλο (και κατα προτιμηση σχετικα οικονομικο);
Εχω ηδη βρει καποια νεογεννητα που χαριζονται οποτε οσο πιο συντομα με βοηθησετε τοσο το καλυτερο..Ευχαριστω εκ των προτερων!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
CatLover09
Δραστήριο μέλος
Χριστινα,νομιζω την απαντηση την εδωσες μονη σου.Καλημερα!
Ειμαι φοιτητρια,μενω σε ενα διαμερισμα 55 τετραγωνικων στην Αθηνα αλλα οι γονεις μου μενουν σε αλλη πολη.Κι εγω οπως αλλοι εχω ενδοιασμους για το να υιοθετησω καποιο γατακι απο μικρη ηλικια (απο το δρομο βεβαια) ή οχι,για τους εξεις λογους:
1)Οταν ανακοινωσα στους δικους μου οτι θελω να παρω γατακι,μου ειπαν οτι δεν γινεται γιατι η μητερα μου εχει αλλεργια στις τριχες και την μυρωδια,οποτε τα Χριστουγεννα/Πασχα/καλοκαιρι που θα πηγαινω στους δικους μου το γατι τι θα το κανω;Εκτος αυτου η μητερα μου δεν το θελει μεσα στο σπιτι..Μπορω να κανω κατι εγω για τις τριχες και την μυρωδια;
2)Θελω να παω 6 μηνες στο εξωτερικο με προγραμμα erasmus στο κοντινο μελλον (1-2 χρονια),το γατακι θα μπορω να το παρω μαζι μου;Εχω ακουσει οτι πρεπει να μπει σε καραντινα για καποιο καιρο πριν μπορεσει να ταξιδεψει,για να ειναι σιγουρο οτι δεν θα εχει καποια ασθενεια κλπ..
3)Αν το υιοθετησω πολυ μικρο,εκτος απο στειρωση σε καταλληλη ηλικια,τι αλλο χρειαζεται σιγουρα (οσον αφορα την υγεια του);Και κατα συνεπεια τι εξοδα θα εχει καθε μηνα/χρονο;
4)Ο χωρος που θα ζει το γατι ειναι αρκετος;Μηπως ειναι μικρος;
5)Επισης τι μπορω να κανω για να προστατεψω οσο γινεται τα επιπλα μου απο τυχον ζημιες;Και ποια ειναι η καλυτερη λυση για την αποφυγη δυσαρεστων οσμων μεσα στο σπιτι;Υπαρχει καποιο συγκεκριμενο ειδος αμμου που να ειναι εγγυημενα καλο (και κατα προτιμηση σχετικα οικονομικο);
Εχω ηδη βρει καποια νεογεννητα που χαριζονται οποτε οσο πιο συντομα με βοηθησετε τοσο το καλυτερο..Ευχαριστω εκ των προτερων!![]()
Εγω αυτο που θα σου προτεινα σαν μεγαλυτερη ειναι να τελειωσεις τις σπουδες σου,να βρεις μια δουλεια ωστε να εισαι ανεξαρτητη και τοτε αν ακομα θελεις γατουλα,να υιοθετησεις.
Ενα ζωο εχει ευθυνες,υποχρεωσεις και φυσικα κοστος.
Δεν μπορεις να το "τραβολογας" οπου πηγαινεις γιατι στρεσαρεται με τις μετακονησεις,τις μετακομισεις,την αλλαγη περιβαλλοντος.
Ουτε και ειναι σωστο να το "φορτωνουμε" σε καποιον(φιλο-συγγενη) μεχρι να τελειωσουμε τις σπουδες ή να παμε διακοπες ή να παμε Χριστουγεννα και Πασχα στο πατρικο μας.
Ενα ζωακι ειναι μεγαλη δεσμευση.
Κοιτα να χαρεις αυτα τα ομορφα χρονια(τα φοιτητικα) που διανυεις,ανεξαρτητοποιησου και μετα εχεις ολο το καιρο μπροστα σου για σκοτουρες και ευθυνες!
φιλικα!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 10 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
KeepDreaming!
Δραστήριο μέλος
Βρήκα αγγελία για γατάκια σε ένα σαιτ με αδέσποτα ζωάκια και μου έκλεψε την καρδιά ένας γατούλης άσπρος με πορτοκαλί.Είναι 2 μηνών απ'ότι λένε..Δυστυχώς σπουδάζω σε νησί μακριά από τον τόπο μου και μετακινούμαι με αεροπλάνο.Η γάτα μπορεί να ταξιδέψει στην καμπίνα του αεροσκάφους αρκεί να έχει τσιπάκι και να μην ξεπερνάει τα 8 κιλά με το κλουβάκι της.Το σκέφτομαι πολύ σοβαρά αλλά η μαμά μου δεν συμφωνεί και πολύ.Μου λέει ότι αν θέλω γάτα μπορώ να πάρω αλλά ούτε να το σκέφτομαι να την παίρνω μαζί μου όταν γυρίζω σπίτι.Βεβαια πιστεύω ότι στην τελική θα καταφέρω να την πείσω οπότε ίσως δεν είναι πρόβλημα αυτό!
Λέτε να την κάνω την υιοθεσία;Πίστευω ότι θα είναι πολύ καλή συντροφιά στο σπίτι!

Εγώ λέω να την κάνεις αν μπορείς να το φροντίσεις και να αναλάβεις τα έξοδα. Απλά για το αεροπλάνο πρέπει να ξέρεις πως δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν τόσο μικρά τα γατάκια και επίσης είναι +50 ευρώ αν θυμάμαι καλά (στην Aegean).
ΦΛΩΡΑ
Πολύ δραστήριο μέλος

AntzelaRu
Εκκολαπτόμενο μέλος
πρεπει να συζητησεις με την μαμα σου και αμα το θελεις πραγματικα να την πεισεις και να εισαι σιγουρη οτι δεν θα σε αναγκασει να το διωξεις... και εγω το ιδιο θεμα ειχα και στην αρχη πολλες φορες η μαμα μας ελεγε θα το διωξει αμα γρατσουναει πολυ την μικρη μου αδερφη αλλα τα ελεγε πιο πολυ για να προσεχει η αδερφη μου και δεν εννοει ποτε λεει να το διωξουμε...οποτε σιγουρεψου για το μελλον του δεν θελει πολλα,φροντιδα και αγαπη και απο δικη μου εμπειρια ο πρωτος μηνας ειναι δυσκολος μετα ειναι πολυ ωραια, τα κατοικιδα στα σπιτια φερνουν ευτυχια...

vasilakis13
Δραστήριο μέλος
Καλησπέρα παιδιά! Είμαι φοιτητής και ψάχνω να υιοθετήσω ένα γατάκι. Μπήκα στο φόρουμ σας λοιπόν για να με καθοδηγήσετε στην επιλογή

Θέλω να είναι ήσυχο, να μην νιαουρίζει δηλαδή ακατάπαυστα
μιας και έχω και διάβασμα
Επίσης θέλω να είναι χαδιάρα, γιατί έχω δει κάτι γατιά που μόλις πας να τα ακουμπήσεις βγάζουν νύχια και σε σφάζουν επιτόπου

Τέλος, θέλω να μην κάνει ζημιές. Θα της πάρω ονυχοδρόμιο, αλλά να μην είναι και διάολος ρε παιδί μου και δεν αφήσει τίποτα όρθιο στο σπίτι

Να επισημάνω ότι το γατάκι θα είναι θηλυκό και θα στειρωθεί στην κατάλληλη ηλικία

Ποια ράτσα έχετε να μου προτείνετε με βάση τα παραπάνω?
Εμφανισιακά, με ξετρελαίνουν οι σιαμ! Αλλά έχω διαβάσει ότι είναι σκανταλιάρες και νιαουρίζουν συνεχώς και διαπεραστικά, δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ψάχνω
Έχει κάποιος γάτα σιαμ να μου πει την εμπειρία του? Πιστεύετε ότι ισχύουν?Από θέμα χαρακτήρα, από ότι έψαξα μου ταιριάζουν πάρα πολύ οι περσικές, αν και η εμφάνισή τους δεν με πολυεμπναίει, μου φαίνεται σαν "κοριτσίστικη" γάτα για κάποιο λόγο

Γενικά θέλω να ακούσω όλες τις εμπειρίες και προτάσεις, εννοείτε αν έχετε κάτι άλλο στο μυαλό σας περιμένω να ακούσω και άλλες ράτσες

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 26 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool